Det ble virkelig et stormende møte

Muslimene i Galgeberg-moskeen fikk litt av en lekse

Det ble virkelig et stormende møte

Gruppen Stopp islamiseringen av Norge ble invitert til debatt i moskeen på Galgeberg i Oslo, og lederen Arne Tumyr holdt ikke noe tilbake.

AV: , Aftenposten.no

Publisert: 20.jul. 2013 23:49 Oppdatert: 21.jul. 2013 16:10

Medlemmer av gruppen «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) møtte i dag opp på moskeen til Minhaj-ul-Quran i Oslo, med sko tildekket av blå plastposer.

- Vi hadde blitt enige om at hvis vi ikke kom inn med disse så hadde vi snudd i døra, forklarte SIANs leder Arne Tumyr til Aftenposten.

- Hvis du tar av deg skoene før du går inn i en moské så gjør du to ting. Du passer på at du ikke skitner til teppet, og så tar du av deg på bena for Allah, for å vise respekt for Allah.

Det var ikke SIANs leder interessert i. Organisasjonens arbeider med å «motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge», og Tumyr hadde på forhånd varslet at vertene i Galgeberg ville få «en lekse de sent vil glemme».

Tumyr har fått mye oppmerksomhet for sterkt ladede uttalelser om Islam og religionens hellige skrift, Koranen, som han har kalt for en «lærebok i vold.» Han var innkalt som forsvarsvitne i rettsaken mot Anders Behring Breivik, for å vise at den terrordømte ikke er alene om sine islamkritiske meninger.

Brenn hijabene

Den moderate, muslimske organisasjonen Minhaj-ul-Quran inviterte lørdag kveld SIAN til sin moské i Galgeby, Oslo, for debatt, kaffe og kaker. Tumyr var stum og holdt blikket nedover mens de muslimske vertene forklarte hva de jobber med, som blant annet inkluderer forebygging av ekstremisme og konfliktråd for ungdom.

Men da han fikk plass på talestolen gikk han rett i strupen på dem. Stolradene i moskeen var delt i to, etter kjønn, og Tumyr rettet en pekefinger mot kvinnene.

- Jeg må si at når jeg ser de skjønne damene som sitter der, med sin islamske uniform, som skjuler det flotte håret som muslimske kvinner pleier å ha, så vil jeg si: kast uniformen og gå og sitt ned blant gutta, slik vi gjør i det norske samfunnet, sa han.

- Dere signaliserer at dere er muslimer, at dere ikke vil integreres.

- Før dere gjør opprør og brenner hijaben, slik muslimer har gjort før dere så blir det ikke en åpning i dette bastante miljøet.

Integrert

24 år gamle Iqra Ejaz svarte på Tumyrs uttalelser om integrering og hodeplagg.

- Dere hørte at hijab er tvang, dere hørte det? Vel, jeg bruker hijab, og jeg har valgt det helt selv, sa hun.

- Jeg står her og snakker for meg selv som en ung kvinne. Jeg har mastergrad fra Kingston University i England og en bachelor fra Universitetet i Oslo, jeg har gjennom oppveksten spilt håndball og er kjempeglad i fotball. Jeg er integrert!

Flerkoneri

Ronny Alte er tilknyttet SIAN og ankom med lederen Tumyr. Han har tidligere uttalt at det bare er et tidsspørsmål før vi har shariadomstoler i Norge, og har ifølge Dagbladet mottatt flere drapstrusler for meningene sine.

- Dere prøver å innføre en kultur som ikke er velkommen her i Norge, det er ut i fra ytringsfrihet, likestilling, demokrati.

Han rettet seg også mot debattens ordstyrer og leder av Minhaj-ul-Quran i Oslo, Ejaz Ahmed Waraich.

- Hvor mange koner har du?

- Jeg har 90, svarer Waraich, til mild latter fra forsamlingen.

- Vel du har i hvert fall fire!

- Nei, jeg har faktisk en i hvert land.

- Ikke i stand til å skape fredelige samfunn

Arne Tumyr mener linken mellom islam og terrorisme er sterk, også at samfunn basert på religionen er dømt til å feile.

- Islamske stater er ikke i stand til å skape samfunn med frihet og fred hvor alle mennesker kan ha det godt. Det er et helvete i islamske stater, hvor enn du går, enten du går til Tyrkia, Egypt eller Syria, eller hvor du vil.

- Islam er ond politikk, islam er terror og krig. Terrorisme hører med til islam, sa Tumyr til forsamlingen, og rettet seg i perioder direkte mot et TV-kamera.

- Dere snakker om terrorhandlinger, det foregår terrorhandlinger som USA utfører på pakistansk jord hver dag, der er det flest muslimer som blir drept. hva slags terror er det?, svarte tobarnsmoren Ayesha Khan, som etter hvert slapp til mikrofonen.

- Har vi sagt at vi støtter det? sa Ronny Alte.

Enig?

Tiden begynte etter hvert å renne i fra de oppmøtte og Awais Ejaz, leder av Minhaj ungdom gikk opp på talestolen, i et siste forsøk på å få til noe som kan minne om fremgang.

- Kan vi bli enige om en ting før vi forlater rommet her i dag, at terrorister har ingen religion? De tilhører ikke islam, de tilhører kristne, de kan være hvem som helst og de er tapere hele gjengen.

Altes svar var ladet med kritikk, men var også imøtekommende.

- Det er ikke hva du tror på som er problemet, det er hvordan du behandler mennesker, men ja, da er vi enige da, vi er jo enig.

- Flott, det er kjempebra, da er vi enige om hvert fall en ting, kom det fra Waraich, som forsøkte å runde av debatten med en god slutt.

- Men vi er ikke enige om det, for nesten alle terrorister er islamister! utbrøt Tumyr.

- I Norge så har én terroraksjon funnet sted, og den var utført av en nordmann, ikke en muslim, sa Ejaz.

- Ha det i bakhodet når du snakker om terror i Norge. Det vi jobber for er at det ikke dukker opp en muslim som gjør det samme, og du bør jobbe for at en kristen eller en ateist ikke dukker opp og gjør det samme.

- Nei, kom det raskt fra Tumyr.

- Jeg jobber mot ondskapen som er islam!

- Vi gjør dette igjen

Ordstyrer Waraich sa etter debatten at han, tross klare uenigheter, er fornøyd med hvordan møtet utviklet seg.

- Det gikk veldig bra. De takket ja til invitasjonen og de kom. Og fra vårt ståsted så tror jeg at vi fikk vi frem det vi står for, og så er vi enige om at vi kanskje gjør dette igjen.

Tumyr uttalte at partene nok befinner seg på «to ulike galakser», men kalte debatten for et «historisk møte» mellom de to organisasjonene.

 

  • oderat muslimsk organisasjon som ble grunnlagt i 1981 i den pakistanske byen Lahore

Organisasjonen har siden ekspandert til flere land, blant annet Storbritannia, Danmark og Norge.

Minhaj-ul-Quran har jobbet aktivt med å bekjempe radikalisering av muslimsk ungdom.

Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN)

SIANs formål er ifølge nettsiden deres å motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge.

Vedtekter fra organisasjonens årsmøte tidligere i år hevder blant annet at «islam er en totalitær politisk ideologi og bevegelse som er i strid med Grunnloven og lovverket i det norske samfunnet.»

Organisasjonen vil ikke oppgi hvor mange medlemmer de har, men gruppens Facebook-side har i underkant av 10.000 medlemmer.

FAwais Ejaz, leder av Minhaj ungdom og som til daglig jobber for Telenor forsøker å presse frem et resultat fra kveldens debatt. Her i samtale med SIANs Alte, som sier seg enig i at terrorister har ingen religion.

 

 

D