En turbulent situasjon i Larvik om moské-bygg

Islam-leder og vaaraordfører trakk seg fra møtet

En turbulent situasjon i Larvik om moské-bygg

Av Bodil SIANs nettredaksjon
Onsdag 4. september kl. 18.00 arrangerer SIAN et spennende debattmøte på Grand Hotel i Larvik der temaet er «Moské i Larvik – ja eller nei?». Bakgrunnen er at man i byen har fått en heftig diskusjon idet Islamsk kulturforening har kjøpt en nedlagt barnehage i bydelen Hovland – men ca. 300 beboere protesterer. Leder i den islamske forening, Mohammed Zaidan sa seg først villig til å holde en innledning på møtet, men han trakk seg etter noen dager. Han tok kontakt med varaordfører Hallstein Bast, som også hadde sagt ja til å holde en innledning på møtet, med det resultat at også varaordføreren gikk fra avtalen. Som innledere stiller nå leder i SIAN, Arne Tumyr og tidligere ordfører i Hedrum, Olav Bergene Holm, som belyser situasjonen fra et kristent ståsted.

Moské
kamp!
I Larvik avholder SIAN et større debatt-møte onsdag 4. september der temaet er: «Moské i Larvik – ja eller nei?»

-Men det var vel en skuffelse, Arne Tumyr, at varaordfører Hallstein Bast trakk seg fra møtet?
–Ja, men jeg har forståelse for det, for Bast har nok i likhet med Mohammed Zaidan fått det klart for seg at han har elendige argumenter når han skal forsvare at Hovland i fremtiden kan bli et islamsk område med en dominerende moské midt i et av Larviks peneste boligområder.
–Er ikke det å tøye varaordførerens standpunkter i lengste laget?
–Bast har gjort det klart at han går inn for at muslimene skal få bygge moskeen på Hovland. Han argumenterer med at Larvik må være raus og inkluderende. Varaordføreren fremstår som en edelmodig person med en islam-vennlig holdning – men denne holdningen skjer bokstavelig talt på beskostning av Hovland-beboerne. Jeg er ganske overbevist om at hadde Bast kommet på møtet ville han måtte gjøre seg noen nye refleksjoner.
–Muslimen Mohammed Zaidan trakk seg også fra debatten?
–Det er fordi han også kommer i beit for argumenter. Vanligvis er det slik at islamske ledere stiller opp i en debatt bare når motdebattantene «viser respekt for islam, for Allah og Profeten». De som siterer rystende sitater fra Koranen og som peker på grusomhetene i den islamske lære – viser ikke «respekt» – og de vil islamister ikke diskutere med.
–Olav Bergene Holm skal holde en innledning fra et kristent ståsted?
–Ja, det innlegget ser jeg fram til å høre. Holm var ordfører i Hedrum i ni år, han møtte på Stortinget som vararepresentant og han har fått Kongens fortjenstmedalje i gull, Olav Bergene Holm er en kulturpersonlighet som nok vil komme med sindige betraktninger.
–Men nå heter det, Tumyr, at i et land med religionsfrihet må muslimer ha rett til å bygge moskeer på samme måte som kristne har rett til å byge kirker?
–Islam er ingen religion slik vi i Vesten oppfatter begrepets innhold. Islam er politikk – juss, (u)kultur, erobringskriger, religion og økonomi. Det er forbudt å låne ut penger mot renter. Islam er en samfunnsmodell som preges av diktatur, vold, drap, konflikter og kriger. Den italienske regjering gir ikke statsstøtte til islam av denne grunn.
–Kommer mange mennesker på møtet?
–Det blir fullt hus, for temaet er brennaktuelt og ingen andre vil arrangere et møte av denne karakter der man kaster lys over et omstridt og vanskelig tema. Dessuten i møtelokalet har SIAN en miniutstilling av anti-islamsk litteratur. Alle som deltar på møtet vil få utlevert en stemmeseddel der de etter å ha hørt argumentasjonen kan skrive ja eller nei på stemmeseddelen. Det blir spennende å se hvor mange som sier ja til moské på Hovland, sier Tumyr til slutt.