Fra Saudi-Arabia til Norge

Drept blir den som våger å trykke denne tegningen i Saudi-Arabia. (Illustrasjon: Tatiana Soskin)

Fra Saudi-Arabia til Norge

Reema Mohammed (24) er kommet til Aftenpostens redaksjon der hun skal sette seg inn i hvordan norske reportere jobber. I hjemlandet er hun i egenskap av en av Saudi-Arabias første TV-journalister blitt kjendis.

Aftenposten har intervjuet henne – og Reema forteller om livet i Saudi-Arabia der islams vugge har stått. Her er Koranen grunnloven – og sharialovene følges. Her er ingen sosiale eller juridiske rettigheter. Det religiøse politiet, mutawwin, passer på den offentlige moral. Påkledning og religiøse handlinger må passes til punkt og prikke. Alle butikker holdes stengt i bønnetiden. Det er ikke lov for kvinner å kjøre bil. Straffene for å bryte slike lover er offentlig pisking. Det er en prioritert oppgave å hindre skadelig, vestlig innflytelse.

Reema Mohammed er en glitrende pen og glad kvinne – hun er et bevis på at det er fullt mulig å leve som slave og likevel være lykkelig.

Reema sier at hennes drøm er å få flere arabiske kvinner til å innse friheten islam gir dem. Hun erkjenner at journalistikk har sin begrensning i Saudi-Arabia. Det er ikke lov å skrive om sex, ikke skrive negativt om regjeringen og absolutt ikke skrive noe negativt om islam. Det kan du bli drept for, sier Reema.

Hun sier også: Jeg er en muslimsk kvinne som lever mitt liv i henhold til Koranen. Men islam er ikke så streng mot kvinner som mange tror; det er tradisjonen som er streng.

Selv blir hun kjørt av egen sjåfør til og fra jobben. Jeg må være hjemme hele kvelden og hentes neste morgen. Hun synes ikke om det – derfor reiser familien ofte til Dubai der hun til og med får lov til å kjøre bil. En kino ble forsøksvis igangsatt i byen Riyadh, men folks protester var så voldsomme at kinoen måtte stenge.

Hun bor i en stor villa. Faren konsentrerer seg om den andre av de fire konene han kan ha. Han har fem barn med henne og fire barn med Reemas mor.

Kvinner har ikke stemmerett i Saudi-Arabia.

Reema er forelsket i en som jobber på den saudiske ambassade i Roma. De skal ikke møtes – hvorfor utfordre skjebnen, sier hun. Hvis hun ikke er jomfru til bryllupet kan hun bli drept for det også. Stor vanære om det skulle skje, sier Reema Mohammed.

Så spørs det da hva hun tar med seg i hjerte og sinn hjem til Saudi-Arabia etter endt opphold i Norge.