Valgseierens dypeste årsak et forhold som Norge må ta lærdom av

Erdogans «lekse i demokrati» en rystelse i Vesten

Valgseierens dypeste årsak et forhold som Norge må ta lærdom av

De vestlige demokratiers ledere er rystet. Hvordan kunne Tyrkia med sine ca. 70 millioner innbyggere velge diktator light Recep Tayyip Erdogan som landets president og statsminister - når han de siste årene har avslørt seg selv som en autoritær og udemokratisk islamistisk statsleder? Erdogan setter demokratiske prinsipper til side for å sikre egen makt. Han tramper ned det sekulære og vestlige Tyrkia Mustafa Kemal Atatyrk skapte i årene 1922 - 1938. Erdogan og folket er ferd med å omskape Tyrkia til en tilnærmet islamsk stat. Den dypeste årsak til det som her har skjedd er å finne i landets ensrettede islamske undervisningssystem. Atatyrk avislamiserte staten og statsapparatet, men koranskolenes indoktrinerende lære fortsatte å forme barna - som i dag er blitt voksne - og muslimer - som følgelig stemmer på Allah, Muhammed og Erdogan. I norsk skole i dag lærer elevene at islam er fredens religion - som voksne vil de også hegne om «fredens religion» - med de skremmende fremtidskonsekvenser det fører med seg.

Erdogan har fått fengslet opposisjonspolitikere, et stort antall journalister og menneskerettsaktivister. Presidenten har nesten fullstendig kontroll lover TV-programmer og øvrige medier. Over 150.000 mennesker som angivelig var delaktig i forsøket på statskup er også satt i fengsel. Under valgkampen var det vanskelig for opposisjonen å nå ut til folket, men likevel oppnådde Muharrem Ince ca. 30 prosent av stemmene.
Studenten Meryem Alemdar (38) sier til Aftenposten at alt er blitt endret på til det bedre etter at Erdogan kom til makten. De som er arrestert fortjener det, og selv er hun fornøyd md at hun kan - i motsetning til tidligere - ha på seg hijab når hun følger undervisningen på universitetet. Tyrkeren Osman Altun mener Erdogan er en leder ikke bare for Tyrkia, men for hele verden.
Etter den voldsomme seieren til Erdogan med 52 prosent av stemmene og nesten 90 prosent valgdeltagelse , uttalte presidenten at det tyrkiske folk hadde gitt europeerne «en lekse i demokrati.»
Diktatorer får alltid med seg lærde fra akademia - slik også i Tyrkia. Professor Meryem Alemdar sier til Aftenposten at de fleste av de 150.000 som er arrestert er terrorister.
Det er ingen tvil om at det er folket selv som har valgt islam og det erdoganske enmannsstyre - det samme folk som i fremtidige avstemninger kan foreta helt andre valg - der de sier farvel til Erdogan og den islamske samfunnsmodellen. I øyeblikket ser det mørkt ut - også i Tyrkia har islam gjort sitt destruktive inntog
Arne Tumyr