Vil ikke ha islamdialog
Agder-muslimenes talsmann Akmal Ali velger ikke å stille på dialogmøtet på utfordring fra Joseph Salomonsen. Begrunnelsen er at Arne Tumyr «ikke er innstilt på dialog». Salomonsen stiller derfor selv, som kristen og siste leder for Innvandrerrådet i Kristiansand, for å utgjøre den argumentatoriske motvekten til SIAN-lederen. Møtet finner sted 10. november i lokalet til Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.
Leder for Muslimsk Union Agder, Akmal Ali, vil ikke møte Arne Tumyr til dialogmøte. Utfordringen kom fra siste leder for Innvandrerrådet i Kristiansand og tidligere bystyremedlem i FrP, Joseph Salomonsen, for om lag to uker siden.
Sørlendinger mest islamskeptiske
Bakgrunnen var NRK-undersøkelsen som viste at sørlendinger på landsbasis er mest skeptiske til islam. Hele fem ganger så mange sørlendinger definerer seg som islamskeptikere i forhold til østlandsbefolkningen, i følge undersøkelsen.
Salomonsen tok da initiativ til å samle to ideologiske antagonister under samme tak – i lokalene til Stiftelsen Arkivet, som er et senter for historieformidling og fredsbygging som også ligger i byen.
– Undersøkelsen til NRK gir grunn til å slå alarm. Norge er kjent som et tolerant samfunn, med religionsfriheten som en av pilarene. Nå er det viktig at vi ikke bare kommer med uttalelser. Vi må gjøre noe. Mitt forslag som den siste lederen av Innvandrerrådet før det ble nedlagt, er derfor å utfordre Akmal Ali og Arne Tumyr til dialog. Slik lød begrunnelsen fra Joseph Salomonsen, som var referert i Fædrelandsvennen 27. oktober.
Tumyr takket ja. Ali sier to dager før møtet skal avholdes at han ikke vil stille.
– Ikke innstilt på dialog
– Jeg har kjent Arne Tumyr i fire–fem år og hatt diskusjoner med ham i diverse debattmøter. Han er ikke innstilt på dialog, sier Ali til Fædrelandsvennen 8. november. Han legger til at «Tumyr kommer med påstander uten å høre på motparten».
Arne Tumyr på sin side er imidlertid ikke mindre dialoginnstilt enn at han ønsker møtet velkomment. Han gleder seg til debatten.
– Jeg tror det blir uhyre interessant. Dette blir en anledning til å utveksle synspunkter om islam. Jeg ser frem til å kunne legge frem alternativ informasjon uten å bli angrepet, sier han i anledningen.
Skeptisk vert
Aslak Brekke, prest og direktør for Stiftelsen Arkivet – hvor dialogmøtet arrangeres – er en skeptisk vert. Han mener at holdningene som SIAN forfekter er ødeleggende for forholdet mellom nordmenn og muslimer, men understreker samtidig at ideen bak møtet er å få til en fornuftig og rasjonell diskusjon.
Brekke møtte selv Arne Tumyr og andre islamkritikere til ordskifte i 2009 – på debattmøtet «Islam – Dialog eller konfrontasjon?», som SIAN arrangerte i Byhallen i Kristiansand. Det ble en engasjert diskusjon, hvor Brekke gjorde seg særlig bemerket ved å fremholde at Theo van Goghs skjebne måtte ses i lys av at filmregissøren hadde kalt muslimer for «eselpulere».
Dialog likevel
Til tross for at Agder-muslimenes talsmann uteblir, forsikrer initiativtager Joseph Salomonsen at det blir dialog likevel. Han mener at det er viktig å ta debatten, og stiller derfor selv som stedfortreder på kort varsel. Salomonsen har studert religion og livssyn, og mener seg godt skikket til oppgaven.
Kan hende blir dialogen ikke fullt så utbytterik som den kunne ha vært. Salomonsen er selv kristen. Det blir dermed ingen åpen og direkte meningsutveksling mellom en islamkritiker og en representant for den islamske tro.
Redaksjonen