Foreningen liker ikke kritikk av islam

Vestnorsk Transportarbeiderforening motsetter seg ikke steining av kvinner

Foreningen liker ikke kritikk av islam

 

Vestnorsk Transportarbeiderforening  har ikke fulgt en helt grunnleggende saksbehandlingsregel  ved eksklusjon av medlem og tillitsvalgt Remi Huseby  –  idet vedtaket hadde karakter av overrumpling. Remi Huseby fikk på et møte den 15. februar vite at det ville bli reist eksklusjonssak, mens vedtaket om utestengning  fant sted allerede den 19. februar. Dermed var Huseby avskåret fra å få den nødvendige tid til å forberede sitt forsvar, eventuelt søke advokatbistand m.v.  Han ble i realiteten fratatt sitt rettsvern.

 

 

 

 
 Det var den 15. februar at Huseby ble innkalt til et møte der to fagforeningsledere var til stede. Av protokollen fremgår at Vestnorsk Transportarbeiderforening mener at NDL (Norwegian Defence Laque) som Huseby er talsperson for ”er en organisasjon som er med på å bygge opp under fremmedfrykt, intoleranse og med et menneskesyn og en antiislamsk holdning, som ikke er forenlig med forbundets vedtekter, jf. §2.7 og §3.2.”
Den førstnevnte paragraf har denne ordlyd:  ”Forbundet har til formål å arbeide for likestilling mellom kjønnene innen forbundets organisasjonsområder og i samfunnet for øvrig.”
I §3.2 heter det: Unntatt fra å kunne bli medlem i Transportarbeiderforbundet er ”de lønnstakere som står tilsluttet eller representerer et politisk parti/organisasjon som har et nazistisk, fascistisk eller rasistisk program eller som har et liknende formål, eller opptrer i strid med disse vedtektene §2 punkt 6 - der det heter: Forbundet har til formål ¨å motarbeide alle former for negativ forskjellsbehandling av mennesker på bakgrunn av kjønn, seksuell legning, etnisitet, religion, livssyn eller kulturelle holdninger”.
Fagforeningslederne krevde at dersom Remi Huseby ville opprtettholde sitt medlemskap og tillitsverv hos Vestnorsk Transportarbeiderforening, måtte han aktivt melde seg ut av NDL, samt komme med en uttalelse hvor han klart tar avstand fra NDL.
Huseby kunne ikke etterkomme dette kravet idet han fremhevet at han kjempet kun mot radikal islam og at det ikke sto i motstrid til vedtektene §2.7 og §3.2
Vestnorsk Transportarbeiderforening ved de to fagforeningslederne meddelte deretter at Remi frivillig kunne velge å trekke seg fra sine verv (han var også ungdomsleder i foreningen) og melde seg ut av NTF, ”hvis ikke ser vi oss nødt til å gå til utestegelse av ham som medlem”. Det er et åpent spørsmål om  man her står overfor  misbruk av myndighetsutøvelse – idet disse fagforeningslederne neppe hadde fullmakt til å komme med et slikt ultimatum på vegne av foreningen. Hertil kommer at vedtaket det gjelder var og er særlig inngripende – fordi en eksklusjon har et pønalt tilsnitt.
 
Ved eksklusjon har styret, ifølge § 11 punkt 4 plikt på seg til å varsle vedkommende personlig, slik at den som foreslås ekskludert skal kunne få tid til å forberede sitt forsvar (eventuelt oppsøke advokat), men med en overrumplingstaktikk med eksklusjon så å si over natten, hadde Remi Huseby ingen mulighet til å ta til motmæle på et reelt foreningsrettslig grunnlag. Varslingsfristen på 4 dager ble heller ikke overholdt.
 Det synes åpenbart at Vestnorsk Transportarbeiderforening ikke har gitt Remi Huseby et minimum av omrømmingstid.  Han er simpelt hen blitt utsatt for en foreningsrettslig urimelig behandling av sin egen fagforening.  
Strenge krav   
De domsavsigelser som foreligger viser at domsstolene setter strenge krav til eksklusjonsvedtak – og ikke sjelden kjennes vedtaket ugyldig. Et eksklusjonsvedtak kan også vurderes som en ærekrenkelse med tilhørende krav om mortifikasjon og oppreisning.
En eksklusjon anses å være et stort personlig inngrep kanskje også med velferdstap – derfor godtar ikke domstolene den særdeles drastiske straffereaksjon som en eksklusjon er – med mindre det foreligger et vesentlig misforhold av foreningsforholdet. I praksis gjelder det hvor medlemmet har motarbeidet foreningsformålet eller på annen måte opptrådt illojalt eller usolidarisk. Eksperter på foreningsrett peker på at eksklusjon må brukes med den ytterste varsomhet, dersom den skal anses rettslig holdbar.
Alt tyder derfor på at dersom Remi Huseby velger å anke vedtaket, eventuelt gå rettens vei, kan det bli en lei sak for Vestnorsk Transportarbeiderforening.  En helt annen side ved saken er om en eventuell domstol vil anerkjenne en fagforenings rett til å ekskludere et medlem som kun har benyttet seg av sin soleklare rett til å velge politisk og livssynsmessig ståsted i samfunnsdebatten. Spørsmålet vil kunne reises: Har Vestnorsk Transportarbeiderforening fratatt Remi Huseby en menneskerett?
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)
Arne Tumyr
Leder
  
l