Godkjennes ikke som ”lotteriverdig”?

Nedsettende media-omtale får negative følger for SIAN i Lotteritilsynet:

Godkjennes ikke som ”lotteriverdig”?

 
Foreløpig ser det mørkt ut for SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) i Lotteritilsynet - der organisasjonen har søkt om godkjennelse som ”lotteriverdig” - som innebære at SIAN på nærmere vilkår får tildelt midler av bl. a. bingovirksomhet. For å komme igjennom nåløyet som lotteriverdig,  krever lotteriloven at den virksomhet SIAN driver er ”samfunnsnyttig”. Nå sitter jurister, samfunnsvitere og andre eksperter med spesialkompetanse - i Lotteritilsynets lokaler i Førde og teller på knappene: Skal SIAN få godkjenningsstemplet, eller må man si at bekjempelse av islam slett ikke er å anse for ”samfunnsnyttig”? Det er juristen og seniorrådgiver i Tilsynet, Johnny Gustavsen, som har saken til behandling. Han sier at Tilsynet har gått igjennom en del artikler om SIAN  i media, som har resultert i at Tilsynet er kommet i tvil om organisasjonen skal godkjennes. Han presiserer imidlertid at det er ikke fattet noe endelig vedtak.
Etter det vi forstår har det i Tilsynet vært mye juridisk hodebry knyttet til at man aldri tidligere har hatt en organisasjon av den type SIAN representerer. Dette  til tross for at Tilsynet har i sitt arkiv ca. 5000 ulike organisasjoner, som da i særlig grad bedriver humanitært arbeid. Men det er også andre forhold, lar Gustavsen oss forstå,  som her kommer inn i bildet, og som problematiserer avgjørelsen. Lotteritilsynet står overfor en organisasjon som fronter en spesiell aktivitet - knyttet opp til sensitive politiske vurderinger.
-Er det ikke rimelig, seniorrådgiver Gustavsen, at den omtale som dere har plukket opp fra media og som dere vektlegger – at SIAN får anledning til å komme med eventuelle innsigelser dersom disse artiklene ikke gir et rettferdig bilde av vår organisasjon?
-Jo, det kan kanskje være en måte å gjøre det på, men omtalen i media er ikke den avgjørende faktor. Det er etter en helhetsvurdering vi er kommet i tvil.
-Men, Gustavsen,  uansett om man mener SIAN driver samfunnsnyttig virksomhet eller ikke, kan ikke Tilsynet bare forholde seg til at når en organisasjon fremmer opplysning og stimulerer til debatt om et viktig samfunnsspørsmål –  så er det i seg selv ”samfunnsnyttig”?
-Det samme synspunktet vil vi vel kunne høre fra en hvilken som helst ekstremistisk gruppering, slik at her må vi nok se det spørsmålet i en bredere sammenheng. Vi vil avgjøre saken snarest mulig, og selvsagt uten personlige sympatier eller antipatier med den virksomhet SIAN driver.
-Er det ikke slik at enhver  saksbehandler også i en slik sammenheng har sine politiske holdninger og sitt verdisyn?
-Vi er alle mennesker, sier Gustavsen.
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN),
Arne Tumyr
Leder