Israel ber om støtte til presidenten

Vi må dempe kritikken mot Murbarak – alternativet kan bli et islamsk Egypt:

Israel ber om støtte til presidenten

 For bare noen dager siden, gikk folket ut på gater og torg for å vise sin misnøye mot presidenten i landet, Hosni Mubarak, og for å kreve hans avgang. Demonstrantene, eller folket, fortalte til norske og utenlandske pressefolk at Mubarak i de 30 årene han hadde sittet ved makten, ikke hadde styrt landet på en god måte. Dette hadde resultert i høye matpriser, en altfor stor arbeidsledighet, noe som igjen førte til økt fattigdom. Den enkeltes ytringsfrihet ble også sterkt undertrykket. Demonstrantene ønsket seg bort fra landets eller Mubaraks diktatur – og de ville nå heller ha demokrati.

 

 

Alle kan selvsagt forstå folkets legitime krav og ønske om disse menneskerettighetene. Likevel er det mer enn berettiget å stille spørsmålet om det er realistisk av folket –og om de egentlig kan forvente seg dette –  når landet har Islam nedfelt i sin konstitusjon eller grunnlov.
 
Er det for eksempel tillatt eller lov å ha demokrati i et muslimsk land ? Nei, sier Koranen. demokrati, altså menneskeskapte lover skal ikke følges, men kun lover gitt av Allah som er nedfelt i Koranen.
 
Og hva med ytringsfrihet, kan man i et muslimsk land påberope seg det? Nei, sier Koranen. Islam – som betyr underkastelse – gir ingen mennesker rett til ytringsfrihet. Bare det som er i samsvar med Koranen kan man gi uttrykk for. Hvis en sier eller gjør noe som strider mot Koranen eller hvis man skulle kritisere noe som står i Koranen, kan en i verste fall risikere å miste livet sitt.
 
Det burde i denne debatten settes et mye større søkelys på islam. Man bør spørre: Er islam årsaken til fraværet av demokrati og ytringsfrihet –  i Egypt så vel som i de muslimske statene i Midt-Østen?
 
Det hører jo også med at Egypt fremstår som et av de mer liberale muslimske land i området – kontra sharia-landet Iran.
 
Etter hvert som demonstrasjonene blir mer og mer hissige og voldelige, fordi demonstrantene må forholde seg til politiet, hæren og de som støtter Mubarak, vil det på samme tid komme inn infiltratører som det Muslimske Brorskap. Denne organisasjonen står for en ekstrem praktisering av Islam. Det er derfor en stor sjanse for at det Muslimske Brorskap og andre ekstremister vil overta styringen av landet.
 
Da kan vi få en repetisjon av det som skjedde i Iran for en del år tilbake. Folket der ønsket seg også et friere Iran, men ble i stedet belønnet med et sharia-styrt Iran. Det er nettopp dette vi må unngå skal skje i Egypt.
 
For Israel kan dette bety at den 30 år lange fredsavtalen som Hosni Mubarak har inngått med Israel blir brutt. Dette kan igjen destabilisere regionen og øke spenningen mellom de to landene, eller i verste fall føre til krig.
 
På TV2 31.01, kunne vi forresten på tekst-tv lese at «Israel ber vesten støtte Mubarak». Videre kunne vi lese at «Det israelske UD har bedt sine diplomater om å oppfordre vertsnasjonene til å gå ut med støtte til  Mubarak. Det er i Vestens og hele Midtøstens interesse å opprettholde stabiliteten i Egypt. Derfor må vi dempe kritikken mot president Hosni Mubarak», står det å lese i en e-post som avisen Hareetz har fått».
 
Så med dette som bakgrunn ønsker jeg at president Hosni Mubarak skal bli sittende ved makten til hans presidentperiode løper ut i september 2011. For bare på den måten kan vi forhindre at krisen i Egypt får uante konsekvenser.
 
Bjørg Irene Ljones [email protected]