Kristiansand bystyre kneblet SIANs klare rett til ytringsfrihet og likebehandling!

SIAN får ha stand på gateplan i Kristiansand, men ikke i byens folkebibliotek - der er det muslimer og andre «verdige samfunnsaktører» som får slippe til. Hvem snakker om ytringsfrihet og likebehandling?

Ja til islam nei til SIAN på folkebiblioteket:

Kristiansand bystyre kneblet SIANs klare rett til ytringsfrihet og likebehandling!

Grunnloven, bibliotekloven, Kristiansand bystyre - og hele det norske verdigrunnlaget - tilsier at SIAN på lik linje med muslimer og andre organisasjoner - hadde fått møterom i byens folkebibliotek. Hvordan kunne bystyret 30. april 2015 med 41 mot 12 stemmer vedta at SIAN skulle utestenges fra biblioteket? Vedtaket må ses på bakgrunn av at rådmann Tor Sommerseth og biblioteksjef Anne Kristin Undlien feilinformerte bystyret - og fordi - som varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) uttrykte det: «Det har gått prestisje og masse politikk i saken.» De folkevalgte fattet sitt flertallsvedtak på sviktende premisser. Biblioteksjefens forskjellsbehandling av SIAN og tilsidesettelse av ytringsfriheten ble godkjent av bystyret.

Demokratenes Vidar Kleppe pekte i sin interpellasjon på en rekke argumenter som tilsa at SIAN fikk slippe til i biblioteket. Han henviste til bystyrets vedtak av 18. februar 2015 der det ble slått fast at alle lovlige organisasjoner skulle behandles likt. «Diskriminering på bakgrunn av politiske, religiøse eller andre årsaker skal ikke forekomme», lød vedtaket.
Kleppe satte fram forslag om at SIAN må få leie møterom på biblioteket til sitt opplysnings- og debattmøte og at bystyret skulle omgjøre biblioteksjefens avslag.

Ordføreren enig med Kleppe
Ordføreren, Arvid Grundekjønn (H), stilte seg positiv til Kleppes forslag. Han mente bystyret kanskje eksplisitt burde nevne SIAN fordi vedtaket av 18. februar derved ville bli tydeliggjort. Ordføreren sa også at dette var 3. gang denne saken var oppe i bystyret - og at man nå hadde å gjøre med en sak av prinsipiell karakter.
Det viste seg imidlertid at ordføreren sto helt alene i Høyres gruppe.
Til avisen Fædrelandsvennen etter møtet sa han: «Vi spør om ikke det er mest praktisk greit at SIAN etter tre søknader nå får holde et møte.»

Gruppeleder villeder
Høyres gruppeleder i bystyret, Hans Otto Lund, som sa at dette er en vanskelig sak, tok ellers den velkjente: «Vi har ytringsfrihet, men..... Han kunne like gjerne ha sagt - men ytringsfriheten gjelder ikke fullt ut for SIAN.
Lund var i tvil om ikke det var biblioteksjefens ansvar å avgjøre om SIAN skulle få innpass i biblioteket eller ikke. «Hva er hennes instruks», spurte Lund og føyet til: «Det blir rart å uttrykke mistillit til biblioteksjefen dersom dette er hennes myndighetsområde.»
Her slo gruppelederen seg selv på munnen, for han måtte vite at en biblioteksjef har et lederansvar for institusjonen, men er samtidig underlagt forvaltningslovens bestemmelser med et overordnet politisk ansvar. Til overmål stemte Hans Otto Lund i bystyret 18. februar for denne formulering: «Bystyret står formelt ansvarlig for alt som skjer i biblioteket, inkludert valg av debattema.. Biblioteksjefen har plikt til å rette seg etter overordnede beslutninger og iverksette overordnede vedtak.»

Flere andre debattanter ga også uttrykk for at biblioteksjefen har et overordnet «redaktøransvar». Bystyrets flertall fornektet bystyrets instruksjonsrett overfor biblioteksjefen. Ansvarsfraskrivelse preget vedtaket - samtidig som man godkjente biblioteksjefens tilsidesettelse av likebehandlingsprinsippet.

Uriktig påstand
Bystyret begikk en feil da biblioteksjefen ble utnevnt til «ansvarlig redaktør». Lederen av folkebiblioteket ville ikke oppnådd medlemskap i Norsk Redaktørforening - av den enkle grunn at en kommunal institusjonsleder er underlagt overordnet politisk styring.
I vedtekter for Norsk Redaktørforening heter det:

§ 1. Organisasjon
«Norsk Redaktørforening er en landsomfattende organisasjon for ansvarlige redaktører og redaksjonelle ledere i frie og uavhengige medier, som gjennom sin tilslutning til Redaktørplakaten anerkjenner redaktørens selvstendige rolle og posisjon.
§ 2. Formål og oppgaver
Norsk Redaktørforenings overordnede mål er å verne om ytringsfriheten og trykkefriheten som rettsstatens og demokratiets grunnpilarer. Massemediene er det åpne samfunns arena for fri informasjon, samfunnskritikk og debatt.
For å virkeliggjøre dette har Norsk Redaktørforening som formål å fremme den fulle informasjonsfrihet og ytringsfrihet.»
Det paradoksale er at selv om man uriktig skulle utnevne biblioteksjefen til «redaktør», så plikter en redaktør «å fremme den fulle informasjonsfrihet». Biblioteksjef Undlien valgte i stedet å kneble ytringsfriheten - med bifall av bystyret!
Rådmannen feilinformerer
Etter at Vidar Kleppe i bystyrets møte 29. april hadde slått fast at SIAN var blitt forskjellsbehandlet, inntok rådmann Tor Sommerseth talerstolen og fremsatte den uriktige påstand at Kristiansand folkebibliotek ikke har møtelokaler til utleie. Rådmannen kan ikke ha satt sine bein på et eneste av de utallige møtene som har vært avholdt I Kristiansand folkebibliotek - i 1. etasje, 2. etasje og 4. etasje.
Han hevdet også, at biblioteket - og rådmannen gjentok det - at biblioteket aldri hadde leiet ut lokaliteter til organisasjoner til avholdelse av møter i egen regi.
Sannheten er at to ganger har Ahmadiyya Muslim Jamat Menighet hatt møtearrangementer i egen regi i biblioteket med gratis utdeling av islamsk brosjyremateriell og Koranen. Samme menighet har hatt tre prangende utstillinger i biblioteket med ensidig agitasjon for den islamske lære - en lære som I Italia er fratatt statlige tilskudd på grunn av: «Vitenskapelige målinger viser at over 61 prosent av Koranen og andre islamske skrifter inneholder oppfordringer til politisk facsistisk krig, hat, voldtekter, myrderier, drap, ydmykelser, slaveri, lemlestelser og undertrykking m.m. av ateister, jøder, kristne og andre som ikke er muslimer.»
SIAN hadde også planer om å avholde en utstilling i biblioteket med visualisering av elementer knyttet til de forhold som ble nevnt fra de italienske myndigheters side, men det var åpenbart at bibliotekets ledelse hadde avvist også en slik søknad.
Videre er det feil når rådmannen hevder at ingen organisasjoner i egen regi har fått avholde møter i biblioteket. Slike arrangementer har også vært avholdt av Det Norske Bibelselskap, Domkirken Menighet, Strømmestiftelsen, Frelsesarmeen, Kirkens Nødhjelp og «Forum for tro og livssyn».
På denne bakgrunn er det fakta-nekt av rådmannen å hevde at SIAN ikke er forskjellsbehandlet.
Det er åpenbart at bystyret vektla den feilaktige informasjonen fra rådmannens side som grunnlag for stemmegivningen.
Holdningen i bystyret var på ingen måte av ny dato. Byens forrige ordfører, Per Sigurd Sørensen (H) skrev i 2008: «I en flerkulturell og fler-religiøs by som Kristiansand, skal vi ikke tillate at byhallen (les bibloteket) skal brukes til møter som direkte er rettet mot en gruppe av våre innbyggere.»

Biblioteksjefens holdning
Hvorfor avslo biblioteksjef Anne Kristin Undlien å utestenge SIAN fra biblioteket? Åpenbart fordi hennes personlige politiske holdninger har hatt innvirkning under behandlingen av SIANs søknad, mens avslaget presenteres som nøytral og god saksbehandling. Begrunnelsen har biblioteksjefen imidlertid hatt vansker med - her har hun talt med tre tunger:
1. «SIANs formål samsvarer ikke med verdiene til Kristiansand folkebibliotek og Kristiansand kommune.» (17.01.2014).
2. «Opplegget til SIAN var for ensidig.» (Uttalelse til NRK 02.04.2014).
3.« Biblioteket vektlegger kvalitet. Vi har en redaktør som foretar en kvalitetsvurdering - vi har ikke møterom til utleie og er ikke noe «speakers corner» (Uttalelse i bystyret 30.04.15).
Undlien lar oss forstå mellom ordene at SIAN har ikke den nødvendige intellektuelle kvalitet. Biblioteksjefen er den rette til å etterlyse kvalitet - hun som forklarer for bystyret at Ahmadiyya-muslimene er egentlig ikke muslimer - og som sannhetsbevis henviser hun til Islamsk Råd Norge!
Sannheten er at Ahmadiyya-muslimene bygger helt og fullt på den islamske lære - Koranen, profeten og sharia-lovgivningen.
Biblioteksjefen, i likhet med flere andre debattanter i bystyret, anbefalte oss å søke andre lokaliteter enn biblioteket. SIANs medlemmer ble stigmatisert - deretter forskjellsbehandlet og brennemerket som uønskede samfunnsaktører i Kristiansand folkebibliotek. Med dette stempelet vil det være vanskelig å finne andre som ønsker oss velkommen.

Feilaktig oppfatning
Flere representanter ga uttrykk for at dersom bystyret ga SIAN medhold, kunne hvilken som helst gruppering som fikk nei til å avholde sitt arrangement i Kristiansand folkebibliotek, anke avslaget inn for bystyret.
Dette blir fullstendig feilaktig - fordi biblioteksjefen med rådmann og kommuneadovakten i ryggen kan hevde med henvisning til forvaltningsloven at en sak av denne karakter er ikke et såkalt enkeltvedtak og kan dermed ikke påklages.
Vedr. SIANs sak var biblioteksjefen uvitende om dette idet hun skrev i sitt brev datert 17.01.2014: «Avslaget er et administrativt enkeltvedtak som kan klages inn for politisk behandling.»
I siste avsalg - i brev av 12.03.2015 er det motsatt: «Bibliotekets beslutning er ikke et enkeltvedtak og kan ikke påklages.»
Vakt oppmerksomhet
Det har vakt oppmerksomhet at både ordføreren i Kristiansand, Arvid Grundekjønn (H) og varaordføreren, Jørgen Kristiansen (KrF) støttet Kleppes forslag. Det samme gjorde parlamentarisk leder i KrF, Grete Kvelland Skaara - samt Eivind Haaland fra samme parti. Videre var det full støtte fra Demokratene og Frp.

«Vi er overrasket»
- Vi i Frp er overrasket over at SIAN ikke har fått innpass i biblioteket. Alle lovlige organisasjoner skal behandles likt. SIAN og Arne Tumyr er noen av de viktigste og modigste stemmene vi har i samfunnet, sa Bjarte Vestøl Frp. Han la til at hans gruppe støttet forslaget fra Kleppe.

«Lik behandling»
Gruppeleder i KrF, Grete Kvelland Skaara: «Intensjonen med bystyrevedtaket 18. februar var at alle organisasjoner skulle stilles likt. Det var likebehandlingsprinsippet som ble presisert. Dette med små rom på biblioteket, åpningstider m. v. må selvsagt også SIAN tilpasse seg. Vi kan ikke ha det slik at noen får lov og andre får ikke det.
Jeg stemmer for forslaget til Kleppe.»

«Ingen overprøving»
Her er det ikke snakk om å overprøve biblioteksjefens beslutning, men å opprettholde det universelle kommunale prinsipp at alle skal behandles likt, sa gruppeleder for Frp, Tor Sigbjørn Utsogn.

«Prestisje og politikk»
Denne saken burde ha vært løst på en smidigere måte, men nå har vi fått prestisje og massepolitikk blandet inn, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Jeg er ikke enig med SIANs grunnsyn, men jeg vil kjempe for deres rett til å si det de mener. Det burde ha vært større takhøyde i biblioteket, sa varaordføreren, som støttet Kleppes forslag.

Massiv motstand
Ellers var det massiv motstand fra Arbeiderpartiet, Sv, Venstre, Høyre, Miljøpartiet og Rødt. Dette flertallet kneblet SIANs ytringsfrihet og gikk mot ytringsfrihetskommisjonens begrunnelse for ytringsfrihet - «utlufting, renselse og anstendiggjøring av standpunkter gjennom samtaler og kritikk». I stedet har man her valgt utskjelling og dehumanisering av SIAN.
Det er ikke til å forstå at Kristiansand folkebibliotek og Kristiansand bystyre stenger døren for opplysning og debatt - og setter munnkurv på mennesker som holder ytringsfrihetskulturen i hevd - og som vektlegger sannhetssøkende argumentasjon.
Arne Tumyr
Leder
SIAN, Stopp islamiseringen av Norge, Agder avd.