Saken går til Menneskerettighetsdomstolen?

En menneskerett å avholde fredelige møter - Oslo-politiet legger ned forbud

Saken går til Menneskerettighetsdomstolen?

 

-En av de mest sentrale menneskerettighetene ble krenket da Oslo-politiet la ned  forbud mot avholdelse av SIAN’s  ekstraordinære  medlemsmøte 8. august. Visepolitimester Roger Andresen opptrer etter vår mening  i strid også med norsk lov – etter som Menneskerettighetene av 1948 inngår som en del av det norske lovverk.   Det sier  leder i SIAN, Arne Tumyr. Han utelukker ikke at dette kan bli en sak som ender opp hos Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Organisasjonen har allerede hatt kontakt med juridisk  ekspertise.
Tumyr henviser til artikkel 20 i Menneskerettighetserklæringen der det heter: ”Enhver har rett til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner.” Det er denne bestemmelsen Oslo-politiet setter til side. Visepolitimester Roger Andresen   henviser til politilovens §7 – som etter vår mening på ingen måte gir politiet rett til å nedlegge forbud mot avholdelse av  ”fredelige møter”. En av politiets oppgaver  er å verne om all lovlig virksomhet. Det kan ikke herske tvil om at SIAN’s medlemsmøte i aller høyeste grad handlet om et ”fredelig møte”. Møteforbudet er særlig ille på bakgrunn av uttalelsen fra statsminister Jens Stoltenberg om  at det nå måtte vises større åpenhet og mer demokrati etter 22. juli.
Det er fare for at politiet også vil legge ned forbud mot SIAN’s stand på Egertorget 27. august.
Slik som vi tolker  politilovens §7 er det høyst tvilsom om den gir hjemmel til å nedlegge forbud mot fredelige møter, men dette skal  vi nå undersøke nærmere på kompetent  juridisk hold.
Til slutt sier SIAN's leder, Arne Tumyr: Vi forstår ikke bebreidelsene fra politiet  - at dette arrangementet er for tett opp til 22. juli – sett på bakgrunn av bl. a. at FrPs ungdoms sommerleir ble avviklet også den dagen 30 ofre ble gravlagt.
Fædrelandsvennen skriver på lederplass: "...de vurderte å avlyse samlingen etter terrortragedien 22. juli. Særlig det som skjedde på Utøya gikk hardt inn på mdlemmene. FpU kom imidlertid fram til at demokratiet må gå sin gang, og at fellesskap er positivt som kur mot fortvilelse. Det synes vi er en god konklusjon"
SIAN omfattes tydeligvis ikke av at "demokratiet som må gå sin gang", bare det politisk korrekte Norge. Politiet legger også ned forbud mot at våre medlemmer skal kunne oppleve "fellesskapet som positivt mot fortvilelse". 
 

Nettredaksjonen