Tar ikke selvkritikk

TV2 i strid med loven og «Vær varsom-plakaten»?

Tar ikke selvkritikk

Mannen fremstilte seg som en venn av SIAN. Han var i virkeligheten en spion. Han foretok skjulte elektroniske lydopptak i et privat lag etter et SIAN-møte. Han fikk på båndet noen tomme trusler fremsatt av én av de tilstedeværende. Angiveren løp til TV2 med den sjeldne fangsten. «Bevislige trusler mot regjeringsmedlemmer» var «gefündenes fressen» for TV2-folkene. Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther (bildet) ga blaffen i at opptaket var i strid med straffelovens §145a, personvernloven og «Vær varsom-plakaten». Nyhetsredaktøren belønnet angiveren – idet redaksjonsledelsen cashet ut et antatt større beløp. Dette latterlige trusselvåset fremstilte TV2 som alvorlige trusler. Her var ingen personvern-bjelle som ringte – en person ble tråkket på og skandalisert – SIAN ble hengt ut som sakens bakteppe. En rekke ganger ble opptaket sendt. Det må ha vært en skuffelse for TV2 at påtalemakten henla saken.

 

Det var på et medlemsmøte i SIAN i fjor vinter at den ukjente mannen spurte om å få overvære møtet. Han fremstilte seg som positivt interessert i det SIAN sto for.

Etter møtet   var det noen få som i påvente av flyavgang  ruslet bort på et serveringssted for å prate sammen over et glass øl. Under falske foregivender ble spionen med. Det var her en person vrøvlet om at han ville ta livet av regjeringsmedlemmer – og som det med skjult mikrofon ble tatt opptak av.  

 

Straffeloven  

I straffeloven om avlytting (§145a) heter det: «Med bøter eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som:

1.ved hjelp av hemmelig lytteapparat avlytter telefonsamtale eller annen samtale mellom andre, eller forhandlinger i lukket møte som han enten ikke selv deltar i,

 eller

2. ved hjelp av lydbånd eller annen teknisk innretning hemmelig gjør opptak av samtale som foran nevnt eller av forhandlinger i lukket møte som han enten ikke selv deltar i, eller som han har skaffet seg adgang til ved falske foregivende eller ved å snike seg inn

eller

3.anbringer lytteapparat, lydbånd eller annen teknisk innretning i øyemed som foran nevnt.

Medvirkning straffes på samme måte.»

 

Fullt lovlig, sier TV2

SIAN har klaget til TV2, men nyhetsredaktør  Jan Ove Årsæther forsvarer seg på denne måten: «Det er fullt lovleg å gjere opptak av samtaler ein deltek i sjølv. Dette vert regulert av straffelova 145a. Opptaket er uansett ikkje å sjå på som ulovleg»

Dette holder neppe i en rettslig sammenheng.  Spionen hadde sneket seg med under falske foregivende  åpenbart i den onde hensikt å få noe på sin opptaker som han kunne selge til media. Dessuten fremgår det av lovens forarbeider at det er i bare helt spesielle tilfeller det ikke er straffbart med hemmelige opptak som f. eks. under etterforskning.

 

Etisk brudd

I denne saken har TV2 også begått brudd på personvernloven, selv om det er et forhold som ikke berører SIAN, i tillegg til at man har opptrådt i strid med «Vær varsom-plakaten». Det heter i denne etiske «lov» for mediefolk: «Misbruk ikke andres tillit. Det bør fremgå at de opplysninger som gis kan bli offentliggjort.

Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningene av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft.»

Det var nok for mye forlangt å kreve en beklagelse av TV2. TV-selskapet diskrediterer SIAN ved fremstillingen av dette  saksforholdet – en naturlig oppfølgning etter at TV2-torget nektet å ta inn en opplysningsannonse fra SIAN.

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)

Arne Tumyr

Leder