"Vi nyter ikke godt av ytringsfrihet"
Den tidligre AKP-ansatte, Tor Bach, nå aktiv i det ultraekstreme venstrepolitiske miljø i Norge, som har klare fascistiske trekk idet denne grupperingen vil hindre meningsmotstandere i å komme til orde, er medansarlig i en rapport som er offentliggjort i bladet Vepsen der han hevder at i høyrepolitiske miljøer i Norge finnes personer som er villige til å bruke vold. VG Nett omtaler saken og har bl. a. spurt leder i SIAN, Arne Tumyr, om organisasjonen er voldelig - noe Tumyr karakteriserer som vrøvl. Vi er en ikkevoldelig organisasjon som bruker ord og verbale argumenter for å fremme vårt budskap, sier han
Her er det vesentlige av det VG Nett skriver:
Tor Bach, redaksjonssekretær i Vepsen og medforfatter av rapporten, etterlyser nå mer offentlig informasjon om disse gruppene fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).
- PST har lovhjemler, teknisk utrustning og kunnskap til å kartlegge disse miljøene som ingen andre har. Det er ingen grunn til å hemmeligholde anslag, og de er den etaten som kan gi oss tallene på hvor mange disse gruppene er. Å hemmeligholde slik informasjon er meningsløst. Er det 20 eller 200 som vil bruke vold? Personlig tror jeg tallet er nærmere 20. Men det er 20 for mange. Som samfunn trenger vi fakta på bordet, og det kan PST bidra med, sier Back og fortsetter:
- Miljøene er overhodet ikke store og er veldig fragmenterte, men som vi har sett i sommer er det ikke størrelsen på organisasjonene det kommer an på. Ingen kunne forutsi 22. juli. All dødelig politisk vold etter 1945 har kommet fra disse miljøene. Det betyr ikke at det finnes andre trusler, men det er disse miljøene som tradisjonelt har drept og som også sprer den mest hatefulle agitasjonen i Norge.
En samlet analyse
Bakgrunnen for rapporten har vært å gi en samlet av en analyse av de hatefulle miljøene som finnes i Norge.
- Det har ikke vært gjort på lenge. Et miljø som er nytt og raskest voksende er konspirasjonsmiljøene. Her spres det alvorlig antisemittisme og sammensvergelsesteorier. Jeg tror de har det største potensialet til å å spre tanker som kan bringe frem nye voldsmenn. Du finner for eksempel rosabloggere som tror på disse sammensvergelsene eller at «Illuminati drepte Michael Jackson» fordi han ikke ville bli medlem, sier Bach.
Få som støtter Breivik
I kjølvannet av terroraksjonen 22. juli, mener Bach tre ting har endret seg i den offentlige debatten.
- Vi fikk en mer dempet tone. Det andre som skjedde var at flere tunge aktører som LO, Høyre og Arbeiderpartiet så behovet for å bli mer tydelige i tiltak. Det tredje er at enkelte aktører som SIAN har blitt mer rabiate i sin ordbruk, sier Bach.
På nettet er det en del personer som har ytret støtte til Breivik, men det er få som har gått offentlig ut med støtten.
- Det er ikke mange som støtter Breiviks handlinger. Det dreier seg om enkeltpersoner og bitte små grupper, og vi har heller ikke sett oversettelser av manifestet. Jeg vil tro de mest iherdigste støttespillerne holder munn om det, ettersom de vil bli umiddelbar gjenstand for overvåkning, sier Bach.
- En sober rapport
En av de som har forsket mye på de høyreekstreme miljøene, er frilansjournalist Øyvind Strømmen. I 2011 ga han ut boken «Det mørke nettet». Han synes rapporten ser både relativt sober og solid ut.
Strømmen tror det finnes et betydelig miljø av høyreradikale hvor enkelte personer kan ty til vold.
- Dette finner vi i grupper som SIAN og NDL. Det finnes også de som kritiserer SIAN for å være for veike, sier Strømmen.
Han vil heller ikke bli overrasket hvis personer innen konspirasjonsmiljøet tyr til politisk vold.
- De lever med et verdensbilde hvor myndighetene er involvert i konspirasjon og hvor vanlig politisk arbeid ikke har noe for seg, sier Strømmen.
- Vi får aldri stå i fred
Blant de mest synlige islamkritiske organisasjonene i Norge er Stopp islamiseringen av Norge (SIAN). I ett innlegg i avisen Sirdølen skrev lederen Arne Tumyr at «Den Allah-infiserte hjernen må desinfiseres og vaskes med salmiakk.»
- Det var en spissformulering knyttet til dette at muslimene må gjennomgå en demokratiserings-prossess etter at de har blitt hjernevasket på koranskole. Det er vrøvl at vi er voldelige. Vi er en ikkevoldelig organisasjon som bruker ord og verbale argumenter for å fremme vårt budskap. Tvert imot blir vi angrepet når vi har våre stands, og får aldri stå i fred, sier Tumyr til VG Nett.
Organisasjonen har etter 22. juli hatt vanskeligheter med å finne lokaler å holde medlemsmøtene.
- Vi må ta høyde for at vi ikke nyter demokratiets goder som andre organisasjoner. Allikevel klarer demonstrantene å hindre at vi får drive vanlig organisasjonsvirksomhet. Vi har samme syn som for eksempel Norwegian Defence League, men vi er forskjellige i måten vi fremmer vårt budskap. Vi er ikke rasister, men imot islam. Det er et viktig skille der, sier Tumyr.
Kobles til Hells Angels og Bandidos
I rapporten kobles Norwegian Defence League, som har sitt utspring i den islamfiendtlige organisasjonen English Defence League, opp mot kriminelle motorsykkelklubber, såkalte 1 % -klubber.
Blant annet hevdes det i rapporten at det i Oslo finnes forbindelser mellom NDL-medlemmer og Bandidos. I Lillestrøm og Bergen er det forbindelser til Hells Angels, står det å lese.
- Så vidt jeg kjenner til har vi ikke medlemmer av 1 % - klubber. NDL er en gruppe som er for alle, men vi tar sterk avstand fra vold og hatefulle ytringer. Vi ønsker fokus på det som skjer i Norge med Islam, og at regjeringen skal ta problemet med islamisering på alvor, sier Ronny Alte, talsmann for NDL til VG Nett.