Tåler muslimene noen sannhetskorn om islam?
Det kan bli ganske så hett, for ikke å si ampert, når representanter fra islam og Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) møtes til debatt – eller til dialog som det heter – i Kristiansand torsdag 10. november. Bakgrunnen for debatten er den ferske undersøkelsen som viser at mens seks prosent av Oslo-borgerne er skeptiske til islam, er det hele 20 prosent på Sørlandet som har samme holdning. Biskopen i Agder og Telemark, Olav Skjevesland, har uttalt at sørlendingene mangler kunnskap om islam – og de har angivelig fordommer. Professor Paul Leer-Salvesen har uttalt at islam er en del av norsk kultur.
Det er Forum for Tro og Livssyn i Kristiansand – samt Stiftelsen Arkivet – senter for historieformidling og fredsbygging – som arrangerer møtet.
Tidligere leder i innvandrerrådet i Sørlandets hovedstad, Joseph Salomonsen, som kom fra Iran til Norge som 12-åring, innleder til debatt. Leder i SIAN, Arne Tumyr, er også invitert som innleder. Dessuten ventes innspill fra salen – fra muslimer, kristne og eventuelt fra andre tros- og livssynsgrupperinger. Debatten ledes av teolog og universitetslærer, Levi Eidhammer fra Universitetet i Agder.
SIANs nettavis har stilt Arne Tumyr følgende spørsmål:
– Her kan det vel bli ganske hett, for ikke å si ampert?
– SIAN er jo invitert til et «dialogmøte» – en møteform som dette forumet har med ujevne mellomrom – og hvor forskjellige temaer tas opp til debatt. Dessverre har vi erfaring for at islamistene tåler dårlig å bli konfrontert med negative fakta knyttet til Koranen, «profeten», Allah og islams erobringstokter ned gjennom historien. De liker også dårlig når vi påpeker at islams lære står i strid med menneskerettighetene. Det blir derfor spennende å se om islams representanter tåler å høre noen sannhetskorn om islam.
– Det kan høres ut som om dette ikke bare blir en dialog, men heller en konfrontasjon?
– Ja, visse elementer av konfrontasjon vil jeg anta at det blir, men jeg håper at man kan ta debatten og uenigheten på en sivilisert måte – uten at man kommer opp i munnhuggeri – det er ingen tjent med. Vi skal i hvert fall anstrenge oss for å få fram klart og konsist det SIAN står for – samtidig som vi ivaretar en kultivert tone – tuftet på et sannhetssøkende fundament, sier Tumyr til slutt.
SIANs Nettavis
redaksjonen