Aslak Sira Myhre liker ytringsfrihet dårlig?
Den nye nasjonalbibliotekaren, leder for Litteraturhuset i Oslo og tidligere leder i Rød Valgallianse og ellers marxist av første skuffe, Aslak Sira Myhre, opptrer som intellektuelle rødegardister flest - han liker ikke ytringsfrihet når den innebærer at det røde samfunnssynet diskrediteres. Den nye nasjonalbibliotekaren ser bokstavelig talt rødt når det er snakk om SIAN. Han nektet å leie ut et lokale i Litteraturhuset til et diskusjonsmøte i SIAN-regi - han sa: «Vi leier ikke ut til dere!» I et intervju i Morgenbladet i dag blir han trengt opp i et hjørne der han gir uttrykk for at å leie ut biblioteket i Kristiansand til SIAN «er et blindspor». Han begrunner ikke standpunktet, men velger i stedet frase-prat: «Å lage kontroversiell debatt er ikke hovedmålet». Morgenbladet spør hva han hadde gjort som biblioteksjef i Kristiansand - han svarer: «Jeg vil at de skal avgjøre selv - det går an å respektere ulike valg.» Det er åpenbart at Aslak Sira Myhre , på samme måte som sjefsbibliotekar Anne Kristin Undlien i Kristiansand, er for ytringsfrihet, men de misliker meningene til SIAN så sterkt at de må beskytte borgerne mot «ensidig påvirkning».
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Agder avd. klaget Kristiansand kommunes utestengning av SIAN fra folkebiblioteket inn for Sivilombudsmannen. i svaret som er datert 7. mai i år, heter det at SIAN i klagebrevet tar opp flere forhold «som det ikke kan ses har vært tilstrekkelig vurdert av kommunen. Dette gjelder forholdet til ytringsfriheten etter Grunnloven og EMK, men også anførslene om kulturstyrets mangelfulle klagebehandling og at SIAN er utsatt for «uakseptabel forskjellsbehandling».
Sivilombudsmannen ansporer Agder-avdelingen av SIAN til å ta saken opp igjen med kommunen og at det i den forbindelse vises til flere av de forholdene som er omtalt i klagen til Sivilombudsmannen.
I lys av Sivilombudsmannens uttalelse har SIAN i Kristiansand bedt kommunen om å se på saken på nytt - et spørsmål som i disse dager vurderes innen kommuneforvaltningen. Det er åpenbart at her har Kristiansand kommune, bibliotek- og kultursjefen kommet i litt av en kattepine.
SIAN's «biblioteksak» i Kristiansand engasjerer bibliotekarer over hele landet. i tidsskriftet for Bibliotekforbundet, «Bibliotekaren» nr. 4 har er det bred omtale av saken fra Kristiansand der «Biblioteket utestenger antiislamister». I bladet har forbundsleder Monica Deildok en artikkel der hun roser biblioteksjefen i Kristiansand for den holdning hun har inntatt til SIAN.
Undertegnede har imøtegått artikkelen som er lovet skal komme inn i juninummeret. Bladet kommer ut i disse dager.
Artikkelen gjengis her:
«Forbundslederen feilinformerer
Dessverre – faktafeil på faktafeil preger forbundsleder Monica Deildoks artikkel «Lederen har ordet» i Bibliotekaren nr. 4. Første bud for en som ønsker å opplyse og informere andre er at vedkommende selv har sørget for å holde seg orientert. Artikkelen avdekker at så har ikke skjedd vedrørende «Biblioteksaken» i Kristiansand.
Det er ikke sant at SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) «alene skulle informere om sin virksomhet i omlag en time». For det første skulle SIAN ikke informere om sin virksomhet – vi inviterte til et åpent debattmøte med følgende tema: «Islam – en trussel?» Dernest var møtet lagt opp med et tre kvarters foredrag og en spørsmåls- og debattrunde fra salen over fem kvarter.
Forbundslederen stikker under stol at biblioteksjef Anne Kristin Undlien I Kristiansand sa ja til et ensidig promoteringsarrangement for Islams Ahmadiyyamenighet. Forskjellsbehandlingen i forhold til SIAN er utvetydig.
Monica Deildok har anektert den myte og misforståelse at en biblioteksjef har et «redaktøransvar». Nå må biblioteksjefene finne fram igjen sitt tilsettelsesreglement og se i hvilken grad de har fått myndighet til å opptre som suverene redaktører! Sannheten er, noe som heller ikke Undlien har villet innse, at hun som leder for Kristiansand folkebibliotek er kommunalt tilsatt og utøver sin myndighet i henhold til bl. a. forvaltningsloven. Når til og med leder for Norsk Bibliotekforening, Mariann Schjeide, får seg til å si at det ikke er noe motsetningsforhold mellom redaktøransvaret og forvaltningsloven – ja, da er innsikten tilnærmet lik null.
Vel er det så at en biblioteksjef står fritt til å si ja eller nei til et debattema, men fortsatt er det slik at kommunens organer (kulturstyret/kommunestyret) står formelt ansvarlig for alt som skjer i biblioteket, inkludert valg av debattema. Biblioteksjefen vil fortsatt ha plikt til å rette seg etter overordnede beslutninger og iverksette overordnede vedtak.
Når så en klage kommer på avgjørelsen til biblioteksjefen, som her i Kristiansand, tilkommer det overordnet organ å vurdere klagen. Da vår klage ikke i tilstrekkelig grad ble vurdert av kommunen – det var til og med mangelfull klagebehandling i kulturstyret – valgte vi å klage saksbehandlingen inn for Sivilombudsmannen – som har «beordret» ny behandling.
Forbundslederen har kort og godt ikke satt seg inn i saken.
Monica Deildok roser Undlien for at hun har stått oppreist i stormen – «og har gjennom sin håndtering av krevende situasjoner vist at biblioteksjefen aksler redaktøransvaret godt».
Kanskje pipen får en annen lyd dersom kulturstyrtet i Kristiansand denne gang ut fra ytringsfrihets- og likebehandlingsprinsippet pålegger biblioteksjef Anne Kristin Undlien å slippe til SIAN i biblioteket. Kanskje hun da må bite i det sure eplet – eller vil hun i protest mot å ha blitt fratatt «redaktøransvaret» gå fra sin stilling?
Kristiansand, den 24. mai 2014
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Agder avd.
Arne Tumyr
Leder»
Siste ord i denne prinsipielt viktige saken er altså ennå ikke sagt.
Arne Tumyr
Red. nettavisen www.sian.no