Påberoper seg å være privat stiftelse, men skattebetalerne er de som må betale alt!

Direktør Audun Myhre ved Stiftelsen Arkivet i Kristiansand - direktøren bruker formalisme og vikarierende argumenter når han utestenger SIAN fra Arkivets foredragssal. (Foto nrk.no)

Arkivet i Kristiansand utestenger SIAN fra huset:

Påberoper seg å være privat stiftelse, men skattebetalerne er de som må betale alt!

Arkivet i Kristiansand avslår å leie ut en foredragssal til et offentlig opplysnings- og debattmøte om islam som en trussel mot det norske samfunn. Enda institusjonens virksomhet er fullfinansiert av det offentlige, og til tross for at Arkivet priser ytringsfrihet, mangfold og åpenhet og at huset er åpent for møter om aktuelle samfunnsspørsmål, velger man nei-holdningen overfor SIAN. Arkivets direktør, Audun Myhre, har i samråd med styreleder, stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H) avslått SIANs klage - blant annet med den begrunnelse at Arkivet er en privat stiftelse og ikke er et offentlig tilgjengelig lokale på linje med f. eks. offentlige bibliotek.

Stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H) som er styreleder for Arkivet i Kristiansand, vil ikke vite av noen debatt om islam. Kanskje mener hun det samme som hennes partifelle statsminister Erna Solberg som sier: Islam er en berikelse for samfunnet vårt.

I klagen som Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Agder avd. sendte Arkivet 3. juli i år heter det bl. a.:

Styret Stiftelsen Arkivet
styreleder Norunn Tveiten Benestad,
v/direktør Audun Myhre,
Kristiansand.

Klage – usaklig utestengning av SIAN som leietaker ved Arkivet

Organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Agder avd. fremmer herved en klagesak, etter at Arkivets administrasjon har avslått vår søknad (Bilag 01) om leie av egnet møterom for avholdelse av et debatt- og opplysningsmøte.
Direktør Audun Myhre begrunner avslaget med at «Vår utleiepolitikk er basert på at utleie skal skje til organisasjoner som ikke bryter med Arkivets grunnleggende verdier.» Det oppgis ikke hvilke verdier det er.

Etter SIANs oppfatning har Arkivets ledelse ved å diskriminere SIAN opptrådt i strid med samfunnets grunnleggende holdning til ytringsfriheten. Det forhold at staten, fylket og kommuner i sin helhet finansierer Stiftelsens virksomhet, innebærer etter vår mening at Arkivet må forholde seg til Grunnloven § 100 og § 101 som gjør det klart at ytringsfriheten handler om sannhetssøkning, demokrati og den frie meningsdanningen til individet. «Alle har rett til å ytre seg frimodig om hva som helst. Staten skal legge til rette for et åpent og opplyst offentlig ordskifte. Alle kan møtes i fredelige forsamlinger og demonstrasjoner.» (Lovdata)

Også Kristiansand folkebibliotek avslo vår søknad om leie av møtelokalet i Biblioteket. Begrunnelsen var omtrent den samme som vi nå opplever fra Arkivets side – at SIAN angivelig ikke sto for samme verdiene som de Kristiansand kommune og Biblioteket bygget på. SIAN klaget vedtaket inn for Sivilombudsmannen, som konkluderte med at begrunnelsen for avslaget var ikke tilstrekkelig til å utestenge SIAN. (Bilag 02) Etter dette omgjorde Bibliotekets ledelse sitt vedtak. Ovenikjøpet har bibliotekstyret vedtatt et nytt utleiereglement der det fremgår at Biblioteket leier ut møterom til ideelle organisasjoner og SIAN er å anse som en ideell organisasjon.

Ved å sammenligne Arkivets ideologiske og historiske forankring med SIANs vedtekter (Bilag 03) er det vanskelig å se hvordan SIAN «bryter med Arkivets grunnleggende verdier». Tvert imot vil vi hevde at målet er det samme – nemlig å verne om vår samfunnsmodell – der fred med frihet, demokrati og rettsstatens prinsipper ligger fast.
Det virker som om Arkivets ledelse ikke tar innover seg at i vår tid er det ikke nazisme – men islamisme som representerer truende totalitære krefter – og at det må være av stor samfunnsmessig betydning å sette sannhetens søkelys på islam. Tidligere stortingsrepresentant Hallgrim Berg skriver i sin bok «Demokrati eller islamisme»: «Som totalitær ideologi stiller islamismen seg i klasse med nazismen.»
En bred opinionsundersøkelse viser at det er flertall i Europa mot innvandring fra islamske stater. Begrunnelsen er at islam er en trussel mot europeisk kultur.
Arkivet burde ha ønsket velkommen den organisasjonen som vil arrangere et debatt- og opplysningsmøte om islam – som er et særdeles aktuelt samfunnsspørsmål i vår tid.
Vel er det så at Arkivet huser et lokalt FN-kontor som er underlagt verdensorganisasjonen der Menneskerettighetsrådet promoterer kriminalisering av islamkritikk. Videre hører den muslimsk-ledete institusjonen Plattform indirekte til virksomheten, men selv om Arkivet med dagens ledelse fremstår som islam-venn, burde ikke disse forhold resultere i knebling av ytringsfriheten. Det heter da også i utleiereglementet: «Foredragssalen leies ut til samfunnsformidling knyttet til aktuelle debatter, kursvirksomhet og seminarer.»
Direktør Audun Myhre sa i sin tiltredelsestale at «i dag ser vi forsøk på å etablere totalitære regimer hvor det ikke er plass til det mangfold og demokrati vi setter så høyt.» Er det slik å forstå at dette «mangfoldet» ikke omfatter holdninger og meninger Arkivets ledelse ikke liker?

SIAN, Agder avd. planlegger et nytt møte der temaet er «Sannhetens søkelys på islam». Vi ber om at styret eller adekvat myndighet fatter et prinsippvedtak som gir SIAN adgang til å leie et høvelig møterom på Arkivet til angjeldende debatt- og opplysningsmøte. Arkivet inviteres til å stille med en motinnleder i forhold til SIANs budskap – og selvsagt vil det bli satt av tid til spørsmål og kommentarer fra de fremmøtte.
Kristiansand, 03. juli 2018
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)
Agder avd.
Arne Tumyr
leder

I svarbrevet fra Arkivet heter det: «Klagen baserer seg på en forståelse av at ARKIVET som en offentlig institusjon forpliktet på Grunnlovens § 100. Saken mellom SIAN og Kristiansand folkebibliotek brukes som referanse. I denne saken ble bibliotekets avslag omgjort etter at Sivilombudsmannen hadde fattet vedtak.
Premisset for klagen er ikke riktig. ARKIVET er en privat stiftelse. I regjeringens strategi for freds- og menneskerettighetssentrene lansert september 2017 står det: «Sentrene er gjennom offentlig finansiering underlagt visse føringer, men som autonome stiftelser er det viktig at de har stor grad av frihet i valg av innhold, arbeidsmetoder og arbeidsform.
«Visse føringer» er knyttet til de oppgaver det statlige tilskudd skal dekke i henhold til tilsagnbrevet fra Kompetanse Norge. Det innebærer ikke å være et offentlig tilgjengelig lokale på linje med f. eks. offentlig bibliotek.
Saken er drøftet med styreleder og avslaget opprettholdes.
Audun Myhre
direktør»

Som man vil se er det utelukkende formalisme og vikarierende argumenter Arkivet her bruker mot SIAN. Det er ikke SIAN som har tapt i denne saken - det er ytringsfriheten i dette land som enda en gang har lidt nederlag.
Arne Tumyr
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)
Agder avd.
leder