Inchi Yetu – Landet er vårt!
Inchi Yetu – Landet er vårt! Slik lød ropene i Nairobis gater fra vanlige folk, wananchis, som var rasende over islamistenes styrkedemonstrasjon og ødeleggelser i Kenyas hovedstad. Oppgitte over politiets passivitet overfor muslimenes ulovlige demonstrasjon til støtte for terroristen Abdullah al-Faisal angrep de demonstrasjonen og kastet stein mot terrorsympatisørene. Politiet kom til slutt på banen, og flere islamister ble skutt. Én politimann ble også alvorlig såret av bevæpnede islamister.
Omstreifende terrorist
31. desember i fjor ble Abdullah al-Faisal arrestert i Nyali-moskeen nord for Mombasa i Kenya. Dette førte til at muslimene marsjerte i gatene i Nairobi med al-Shabaab- og al-Qaeda-flagg, ødela eiendom for en verdi tilsvarende flere millioner kroner og skadet hundretalls mennesker, deriblant to politimenn.
Al-Faisal er en jamaicansk konvertitt til islam som i 2003 ble dømt til 9 års fengsel i England for oppfordring til drap på kristne, jøder, amerikanere og hinduer. Han sonet 4 år av straffen før han ble deportert tilbake til Jamaica. Derfra dro han til Sør-Afrika hvor han fortsatte sin virksomhet.
På nyåret uttalte Kenyas immigrasjonsminister Otieno Kajwang til BBC at al-Faisal hadde kommet seg inn i landet over grensen til Tanzania 24. desember, etter ”nylig å ha ankommet Nigeria og passert gjennom Angola, Mosambik, Swaziland og Malawi.” Etter at flere land nektet al-Faisal oppholdstillatelse fordi han stod på den internasjonale terrorlisten, lyktes det endelig kenyanske myndigheter 21. januar å få ham sendt ut av landet – i et privat jetfly på kenyanske skattebetaleres regning.
I etterkant raidet kenyansk politi flere områder i Nairobi, deriblant Eastleigh, og arresterte omlag 500 illegale innvandrere, for en stor del somaliere som har brukt penger fra al-Shabaabs piratvirksomhet til å investere i Nairobis eiendomsmarked.
Al-Faisal-saken førte også til arrestasjon av lederen for den muslimske menneskerettighetsorganisasjonen al-Amin Kimathi 18.januar, samt flere unge muslimer som forsøkte å motsette seg arrestasjon. Kimathi ble senere løslatt mot kausjon, noe som er vanlig i Kenya. Saken hans kommer opp 17. mars. Han er siktet for blant annet medvirkning til hærverk, oppfordring til vold og tyveri av eiendom.
Shariadomstoler
Det er viktig å se al-Faisal-saken i et bredere perspektiv. Kenya skal vedta en ny grunnlov i 2010, som foreløpig foreligger som et utkast av 17. november 2009. I forslaget til den nye grunnloven forsøker muslimene å få implementert sharialover ved de såkalte Kadhi-courts, som i korte trekk går ut på at familierettslige anliggende for muslimer skal sortere under islamsk sharia.
Dette motsetter de evangeliske kirkesamfunnene seg på det sterkeste. I et helsides opprop i Daily Nation onsdag 3. februar advarer de mot ethvert steg i retning av islamisering av Kenya. De skriver blant annet: ”Kadhi-courts er bare et steg på veien for å få innført sharia i Kenya. Vi advarer mot dette på det sterkeste, og kommer ikke til stemme ja til den nye konstitusjonen dersom ikke forslaget fjernes”, samt ”Innfør Kadhi-courts på egen risiko!”.
Islamiseringen av Kenya
Den tidligere presidenten Daniel Arab Moi, som styrte Kenya fra 1978 til 2002, nedla forbud mot islamske politiske partier, men nå forsøker muslimene på kysten av Kenya gjennom organisasjonen ”The Indigenous People of the Coast” å etablere et islamsk parti.
Politiet har tidligere slått hardt ned på islamistiske soldater sør for Mombasa. Mange muslimer i Mombasa hevder at kysten skal være et eget islamsk område, og at avtalen mellom dronning Elisabeth og Sultanen av Zanzibar fra 1963 understreker dette.
Selv om den kenyanske eliten er preget av politisk korrekthet på samme måte som i Norge og Europa, er stemningen blant vanlige, kristne kenyanere som undertegnede har intervjuet ikke til å ta feil av. Folk flest anser islam som synonymt med terrorisme, noe som selvsagt er forankret i hatet etter Nairobi-bombingen i 1998.
For kenyanerne er tiden på mange måter overmoden for å starte bevegelsen Stop Islamisation of Kenya.
Thomas Christiansen/Nairobi