Tumyr holdt intet tilbake – og han ble ikke motsagt
Av Bodil – redaksjonen SIAN's nettavis
Igjen ble det Arne Tumyr, leder i SIAN, som strødde krydder over et ellers lapt møte i Kristiansand mandag – der lederen av Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, generalsekretær fra Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar og tidligere prost i Oslo, Olav Dag Hauge, forsikret den tallrike forsamlingen om at de ville bekjempe religiøs ekstremisme. Generalsekretær Mehtab Afsar, forlangte respekt for sin religion. Hauge mente at også de kristne hadde noe å svare for når det gjelder religiøs ekstremisme – han nevnte i den sammenheng spesielt korstogene.
Domprosten var opptatt av om religionene - som hadde fred på agendaen - også kunne ha en kime i seg som sto for fanatisme og endog vold. Han understreket at religionsledere måtte stå sammen i kampen mot misbruk av religionen.
Mehtab Afsar sa at ekstremisme og terrorisme hadde ikke noe med islam å gjøre. Han pekte på en rekke forebyggende tiltak - og opplyste at Islamsk Råd hadde bestemt seg for å samtale med ekstreme islamistiske ungdommer i Oslo – en holdning han mente hadde gitt positive resultater. For som han sa - de er jo muslimer.
Representanten for Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, som i sitt bryst trolig hadde et vell av anklager mot islamsk ekstremisme og muslimers forfølgelse av jøder, lå lavt i denne debatten. Han var så vidt innom Yusef Al-Qaradawi og muslimer i Midtøsten - som vil jage israelerne på sjøen - men ellers sto Kohn sammen med Afsar og de andre lederne og fordømte religiøs ekstremisme.
Som deltaker fra salen fikk Arne Tumyr to minutter. Han refererte til en kronikk fra Lars Gule der han hevdet at Gud, Allah og Jahve er verdens største terrorister - om man skal ta dem på alvor. Taleren gikk til et frontalangrep på religionene som står for omkring 90 prosent av alle kriger og konflikter i verden. Tumyr sa videre: «Islam er ikke først og fremst en religion, men et politisk system som omfatter kultur, politikk, religion, juss og økonomi. Islam representerer en totalitær ideologi knyttet til alle elementer i en samfunnsmodell, men vi ser i den islamske verden at ikke en eneste stat har maktet å skape et samfunn der det hersker fred med frihet.»
Hovedpunktene i dette innlegget var det ingen som imøtegikk. Likevel var det som om innlegget til Tumyr var et «hår i suppa» i dette møtet - som var arrangert av Human-Etisk Forbund og «Forum for tros- og livssynssamfunn». Det ble da også annonsert i forkant av møtet at her skulle det ikke være debatt «og ingen dueller» - her skulle det kun være samtale og dialog. Dermed er også norske tros- og livssynsaktivister på vei inn i samme sfære som FNs menneskerettighetsråd - så vel som i muslimske trossamfunn: Ingen kritikk av islam, ingen debatt om islam.
Selv om Tumyr ikke fikk noen respons verken fra paneldeltakerne eller fra salen, nettopp fordi debattilløpet ble kvalt av møteleder - hadde SIAN-lederen likevel et påfallende lydhørt publikum. Kanskje han ga innspill til refleksjoner hos noen av de fremmøtte?
Bodil - redaksjonen SIAN's nettavis