Advarer mot anti-islam
Kristen-avisen Dagen har i dag en artikkel der kristne ledere advarer kristne mot å melde seg inn i SIAN. De som advarer er indremisjonshøvdingen og KrF-politikeren, Karl Johan Hallaråker, generalsekretær i Indremisjonsforbundet, Erik Furnes og generalsekretær Øyvind Åsland i Norsk Luthersk Misjonssammband. Spesielt reagerer kristenlederne på oppfordringen fra pensjonert prest, Olav Andreas Dovland, sine uttalelser i SIAN-programmet på Radio Kos i går kveld. Her oppfoprdret Dovland de kristne til å kjempe mot islamiseringen av Norge.
Det er journalist Silje Rognsvåg i Dagen som har intervjuet kristne ledere om islam-kritikk. Her går det fram at de advarer mot anti-islamsk engasjement. Kristenlederne advarer mot å engasjere seg i påståtte ytterliggående organisasjoner som Stopp islamiseringen av Norge (Sian). Det heter i artikkelen bl. a.:
– Jeg vil så sterkt jeg kan fraråde mot å engasjere seg i Sian, sier KrF-politiker og tidligere indremisjonshøving, Karl Johan Hallaråker, til Dagen.
Han får støtte av Øyvind Åsland, generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, og Erik Furnes, generalsekretær i Indremisjonsforbundet.
– Trist
– Det er fryktelig trist å se at mennesker melder seg inn i organisasjoner som Stopp islamiseringen av Norge. Jeg vil advare kristne i Norge mot å ha befatning med den type organisasjoner, sier Åsland. Han mener miljøene står for holdninger som er uforenlig med hans kristne livssyn.
Islamfrykt i NLM og ImF
– Bare det å stigmatisere en gruppe slik de gjør med muslimene, synes jeg er fryktelig skadelig og dumt, sier Åsland.
Generalsekretæren har selv jobbet i muslimske områder ute i verden fra 1997 til 2005 og sier han har mange gode venner som er muslimer.
– I hvor stor grad preges mennesker i NLM av islamfrykt?
– Jeg møter stort sett sunne og gode holdninger, der man har en nyansert holdning til hvem en muslim er og hva han står for.
– Folk ser at ikke alle muslimer godtar terrorisme som middel for å kjempe sin sak, sier Åsland, som innrømmer at han også møter mennesker i NLM som frykter islamisering av Norge.
– Det er et mindretall, som jeg håper er veldig lite. Det er veldig leit at det er tendenser til islamfrykt i våre rekker. Vi har en veldig bevisst holdning om at vi skal ta i mot alle som kommer til landet vårt på en så god måte som mulig. Vårt store mål er å vise Guds kjærlighet i Jesus Kristus til alle mennesker, sier han.
Også Erik Furnes opplever islamfrykt i Indremisjonsforbundet.
– Jeg ser en del tilfeller av det, og alle mediebildene utenfra skaper nok den frykten. Frykten styrer oss, det er en lammelse som preger oss og gjør at vi ikke inntar nytt land.
– Men jeg ser ikke at det er utbredt med «brune» holdninger i misjonsfolket vårt. Problemet vårt er heller mangelen på den offensive misjonstenkningen, mener Furnes.
Frykter økt konfliktnivå
Åsland er redd for at islamfrykten kan øke konfliktnivået i det norske samfunnet.
– Jeg har ikke sett noen islamisering av Norge. Jeg tror at hvis det norske samfunnet, og kristne spesielt, møter muslimer med usunne holdninger der vi har vårt eget skremmebilde, kan det være med på å skape grobunn for at det skjer en radikalisering i det muslimske miljøet.
Kristenlederne reagerer på oppfordringen fra pensjonert prest Olav Andreas Dovland i gårsdagens avis til kristne om å kjempe mot islamisering av Norge.
– Dette er ikke en god måte å gå fram på. Vi må ha en diskusjon om hvordan vi skal forholde oss til den typen sterke religiøse symbol og at kvinner må dekke seg til, men jeg vil gjøre mitt ytterste for å vise stor respekt for kvinner som går kledd på den måten, sier Åsland.
Skremselspropaganda
Åsland og Hallaråker mener det ikke er noen fare for at muslimene vil overta Norge og innføre sharia-lover.
– Vi støtter ikke den type skremselspropaganda om at muslimene snart vil overta. Når man blir kjent med muslimer og de muslimske miljøene vil man ganske fort se at den tenkningen ikke er dominerende blant muslimene i Norge, hevder Åsland.
Hallaråker mener at norske misjonsorganisasjoner sitter på stor kompetanse som burde benyttes i den offentlige debatten.
– Norsk misjon har god kompetanse på å operere i muslimske land, på religionsdialog og møter med det flerkulturelle. Ved å benytte dette i den offentlige debatten kunne man fått en sunn utvikling både med respekt for religionsfriheten og samtidig utfordre islam.
Manglende kunnskap
Hallaråker har i debatter og bøker tatt opp det han mener er manglende kunnskap om islam i den norske offentligheten.
– Vi må utfordre islam på en kritisk måte med saklige premisser. Jeg kan ikke se at disse ytterliggående organisasjonene bidrar til en saklig utfordring i møte med islam. De bruker stereotypier som bare forvirrer og skaper større frykt og problemer, mener Hallaråker som har fulgt med Sian og NDL på internett.
Han mener at islamisering er et uheldig begrep som skaper mer forvirring og frykt.
– Islamkritikk kan gli over til islamofobi på grunn av propaganda og lettkjøpte argumenter vi ser
– Kjemper kristne en kamp mot islam?
– Nei, det er en problemstilling som er feil. Kristne i Norge bør ha to tanker i hodet samtidig. Vi må for det første møte alle, både muslimer og andre med evangeliet og vår kristne tro. For det andre bør vi være mer kvalitetsbevisste også i samfunnsdebatten. Vi må ta vare på vår kristne kulturarv, men kombinere det med respekt for religionsfrihet og andre tenkende, sier Hallaråker.
Furnes mener man ikke må undervurdere problemet med udemokratiske strømninger i muslimske samfunn.
– En «snilllisme» som ikke stiller krav til dem som kommer til landet vårt, er ikke noe jeg vil forsvare, tvert imot. Men det må vi ta opp gjennom det demokratiske og styringsstrukturene i samfunnet vårt, sier generalsekretæren.