Vil Storberget ha islamsk ”konfliktordning”?

Vil Storberget ha islamsk ”konfliktordning”?

Justisdepartementet har i såkalte ”dialogmøter” med innvandrerorganisasjoner fått fra Islamsk Råd Norge et kriminalitetsforebyggende forslag. Her tas det til orde for ”en egen konfliktordning” for minoriteter (les: muslimer). Torsdag 6. mars 2008 ble det holdt et nytt møte i departementet – der justisminister Knut Storberget ba om en skriftlig konkretisering og utdypning av forslagene, ”gjerne med skriftlig kopi, slik at de i etterkant kan vurderes konkret i avdelingen”. Justisdepartementet hemmeligholder forslagene. Organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har mistanke om at bakteppet for den foreslåtte nye ”konfliktordning” er sharialovgivningen.

SIAN har bedt departementet om innsyn i dokumentene, men har fått avslag. Organisasjonen godtok ikke avslaget, som ble klaget inn til departementets ledelse. Like før jul kom en melding om at klagen var avvist. I alt er det 12 dokumenter justisministeren hemmeligholder. Nå innklager SIAN Justisdepartementets endelige avslag på anmodning om dokumentinnsyn til Sivilombudsmannen.

Justisdepartementet har henvist til loven om offentlighet i forvaltningen §5, 1. ledd. Av denne lovbestemmelsen går det fram, hevder departementet, at interne dokumenter er unntatt offentlighet. SIAN på sin side påpeker: Denne lovbestemmelsen setter ikke noe forbud mot offentliggjøring av interne dokumenter. Det heter i loven at slike dokumenter kan unndras offentlighet.

Videre skriver SIAN: I denne saken dreier det seg ikke om personvern, rikets sikkerhet eller økonomiske avtaler som blir skadelidende ved offentliggjøring. De spørsmål departementet her har behandlet berører et av de viktigste samfunnsspørsmål i vår tid. Både fra en rimelighetsbetraktning, og i forhold til at demokratiets grunnfundament om størst mulig offentlighet i forvaltningen, har vi et legitimt krav på å få innsyn i dokumentene det her er tale om. Å drive med hemmelighold i saker av denne karakter kan ingen være tjent med. Vi ber derfor om at vedtaket omgjøres slik at vi får innsyn i papirene.

Justisdepartementet avviste disse argumentene.

Sivilombudsmannen får nå saken til vurdering. Spørsmålet er: Vil Sivilombudsmannen anbefale Justisdepartementets å gi SIAN innsyn i dokumentene? Hvis så skjer får justisminister Knut Storberget kanskje enda et problem.

Arne Tumyr
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)
Leder