Muslimene vil trolig ta det tungt uten fellende dom

Domfelte anker saken til Agder lagmannsrett. Her leveres dokumentet til vakthavende ved Kristiansand politistasjon.

Vil politiet snu og be om frifinnelse av «grisehode-mannen»?

Muslimene vil trolig ta det tungt uten fellende dom

Agder lagmannsrett har nå sendt ankeerklæringen i grisehodesaken til statsadvokaten i Agder til uttalelse, etter at advokatfirmaet JUDICIUM DA i Bergen, ved advokatfullmektig Bengt Waldow, nærmest har slaktet dommen i Kristiansand tingrett. Her ble en 41-åring dømt til å betale en bot på 20.000 kroner, subsidiært 40 dagers fengsel og 1500 kr. i saksomkostninger, etter at han hadde lagt et rødmalt grisehode på fortauet foran moskeen i byen. Politiet og statsadvokaten kommer nå i en veritabel «grisehode- kattepine», for argumentasjonen til Waldow er av en slik «fast i fisken-karakter» – at kanskje kommer påtalemyndighetene til at mannen må frifinnes. I så fall vil statsadvokaten, etter å ha hørt politiets vurdering, oversende saken til Agder lagmannsrett med anbefaling om at saken fremmes for retten – og at aktor der påstår frifinnelse for «grisehode-mannen».

Agder lagmannsrett har nå sendt ankeerklæringen i grisehodesaken til statsadvokaten i Agder til uttalelse, etter at advokatfirmaet JUDICIUM DA i Bergen, ved advokatfullmektig Bengt Waldow,  nærmest har slaktet dommen i Kristiansand tingrett. Her ble en 41-åring  dømt til å betale en bot på 20.000 kroner, subsidiært 40 dagers fengsel og 1500 kr. i saksomkostninger, etter at han hadde lagt et rødmalt grisehode på fortauet foran moskeen i byen. Politiet og statsadvokaten kommer nå i en veritabel «grisehode- kattepine», for argumentasjonen til Waldow er av en slik «fast i fisken-karakter» –  at kanskje kommer påtalemyndighetene til at mannen må frifinnes. I så fall vil statsadvokaten, etter å ha hørt politiets vurdering, oversende saken til Agder lagmannsrett med anbefaling om at saken fremmes for retten – og at aktor der påstår frifinnelse for «grisehode-mannen».

 

På den annen side kan man ikke se bort fra at påtalemakten hardnakket står på sitt standpunkt og anbefaler at saken ikke fremmes for lagmannsretten.

Allerede den 2. februar i år skrev SIAN's nettavis følgende: «I dommen avsagt 22. januar i år heter det at dette var «krenkende eller sårende overfor et lovlig bestående trossamfunn.» Domstolen har lagt til grunn straffelovens §390a. Det fremgår av dommen at tiltalte «ved å plassere det avkappede grisehodet foran moskeen, har opptrådt hensynsløst, og på denne måten krenket en annens fred, herunder muslimer som benytter seg av den aktuelle moskeen.» Retten bemerker forøvrig at «det å plassere et avkappet grisehode foran moskeen også fremstår som skremmende og plagsomt for dem som benytter seg av den.» Spørsmålet er om dette er en feil dom – idet handlingen kan fremstå som en demonstrasjon og meningsytring i samfunnsdebatten som vernes av ytringsfriheten og Grunnloven.»

Det er blant annet denne vinklingen som juristen Bengt Waldow har lagt til grunn i ankeerklæringen. Han kaller hendelsen for en politisk meningsytring, etter et muslimsk påtrykk som resulterte i at tegningen av en gris på en av dørene til barneavdelingen ved Sørlandet sykeshus ble fjernet.

Dersom denne saken ender med frifinnelse kommer trolig Islamsk Union Agder til  gjøre hva de kan for å få omstøtt en slik dom.

Det er skrekk og gru og fordommer for enhver «god muslim» når det er snakk om gris i enhver forbindelse. Dersom en lege tilbyr en hjertesyk muslim ny hjerteklaff av gris – vil muslimen trolig besvime.

Det har vært sagt at uansett var det en usmakelig og guffen handling å legge et grisehode på fortauet foran moskeen. Det går fram av rettspraksis at en politisk ytring , selv om den er ufin, vernes av Grunnlovens §100  –  av ytringsfriheten. Opprinnelig vurderte politiet om det skulle reises tiltale mot 41-åringen på grunnlag av straffelovens § 142 – den såkalte blasfemi-paragrafen – men politiet fant det visstnok vanskelig etter som ingen er dømt etter denne paragrafen, etter frifinnelsen av Arnulf Øverland i 1933.

Man må regne med at det vil ta tid før saken kommer fram til avgjørelse i Agder lagmannsrett.

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)

Arne Tumyr

Leder