«Dette kommer til å bli knall bra!»
I forbindelse med at SIAN skal ha et større arrangement lørdag 20. juli fra kl. 13.00 til 15.00 ved Trygve Lie-statuen på Furuset i Groruddalen, er sianistene invitert til en dialog med kaffe og kaker i Minhaj-ul-Quranen i Enebakkveien 36 i Oslo. Sammenkomsten i Enebakkveien avholdes umiddelbart etter at markeringen på Trygve Lies plass er avsluttet. Det er konvertitten Yousef Bartho Assidiq som presenterer seg som samfunnsdebattant og skribent som står for invitasjonen. Ifølge VG er Minhaj-ul-Quran moderat. Organisasjonen har aktivitet i 90 land. Minhaj-ul-muslimene arbeider for, ifølge dem selv, fred og harmoni mellom samfunn – og samtidig gjenopplive «spirituelle elementer basert på den sanne læren av islam.»
SIAN har, selv om det er delte meninger innen organisasjonen, ved undertegnede takket ja til invitasjonen. Opplegget er basert på dialog (samtale). Dermed bør SIAN få anledning til å fremme synspunkter som vi står for.
Det er interessant å se på hvordan Yousef Bartho Assidiq omtaler arrangementet:
Posted 30. juni 2013 by Yousef Bartho Assidiq
Invitasjon til moskébesøk. Adressat: SIAN med venner.
Den 20. juli skal SIAN arrangere en markering ved Trygve Lie statuen på Furuset. Når de først tar turen til Oslo så er vel ingenting bedre enn å bli invitert på kaffe, te og småkaker i moskeen?
Det er litt dårlig timing at arrangementet til SIAN kommer midt i Ramadan da vi muslimer faster fra solgry til solnedgang, men det stopper oss ikke fra å kunne tilby både kaker, te og en hyggelig samtale i moskeen.
Derfor velger jeg nå å invitere SIAN med venner til Minhaj-ul-Quran moskéen etter de er ferdig med arrangementet sitt den 20. juli, slik at vi kan lære hverandre litt bedre å kjenne. Helt enige blir vi neppe, men om vi klarer å oppklare noen misforståelser og komme litt nærmere hverandre som mennesker har vi kommet et langt steg i riktig retning.
Utenfor moskeen vår er det et stort skilt der det står «Love, Peace, Knowledge», det er det vi ønsker å dele med våre gjester og det er det vi håper at våre gjester ønsker å dele med oss. Moskeen vår er åpen for alle og det samme er religionen vår.
Jeg ønsker også å arrangere et bedre måltid etter solnedgang om det passer for gruppa fra SIAN. Det vil i så fall bli 22:18 om kvelden, det er da vi åpner fasten vår. Om dette ikke er mulig så håper jeg i det minste at gruppa fra SIAN takker ja til en koselig omvisning i moskeen med kaffe, te, kaker og kanskje noe lett å spise.
Det å møtes for en hyggelig samtale med et mål om å komme litt nærmere hverandre er hundre ganger mer konstruktivt enn å stå på hver vår side av politisperringen å skrike. Jeg har stor tro på dialog som verktøy for å løse konflikter og misforståelser, bare det å møtes ansikt til ansikt er effektivt i seg selv for å nedtrappe en konflikt.
Vi kan krangle til vi blir blå i ansiktet over hvem som har rett, men det handler ikke alltid om å ha rett. Noen ganger handler det om å gjøre det rette. I dette tilfelle så er det eneste riktige man kan gjøre å møte hverandre og ta frykten på alvor. Det som i hvert fall er helt sikkert er at vi ikke kommer noen vei ved å krangle og sitte i hver vår skyttergrav.
Sannheten er at vi sitter på hver vår side av skjermen og bygger opp hvert vårt fiendebilde med hverandre i sentrum. Det skaper polarisering, det skaper konflikter og det bidrar ikke på noen som helst måte til noe godt debattmiljø.
Vi må ta oss selv i nakken og se på hverandre med et nytt sett med briller. La oss ta dialogbrillene på.
Sist SIAN med venner holdt en demonstrasjon i Oslo ble de møtt av motdemonstranter som ønsket å jage dem bort.
Der holdt jeg selv en appell og jeg har brukt masse tid og plass både på bloggen min og i offentligheten på å gå løs på organisasjonen. Dette er et stort steg for meg og det er utrolig mange vonde og negative følelser i spill.
Mitt mål er å være en brobygger som kan føre mennesker nærmere hverandre og som kan skape forsoning i samfunnet og jobbe for å skape et mangfoldig og inkluderende fellesskap – der alle er velkommen.
Jeg ønsker å motvirke polarisering i samfunnet og bidra til en sunnere og mer åpen samfunnsdebatt. Da er jeg nødt til å møte også de som jeg har lite til felles med og som jeg står langt unna både politisk, ideologisk og personlig.
La oss invitere SIAN så de kan lære byen bedre å kjenne. Jeg vil vise dem rundt i moskeen min, jeg vil vise dem hva mangfoldet har å tilby.
Denne invitasjonen er etter inspirasjon fra England der en moské valgte å møte English Defence League med te, kaker og fotball.
Dette er en invitasjon til Arne Tumyr, SIAN og de andre som møter i markeringen deres.
Arrangementet er også omtalt på NRK.no
Samfunnsdebattant og skribent
Første svar på invitasjonen er fra tidligere leder av Norwegian Defence League, Kjetil Kjønli.
Kassandra som er medlem i SIAN tar sterk avstand fra uttalelsene til Kjetil Kjønli. Venter fortsatt på svar fra Arne Tumyr om et slikt møte i moskeen kan være av interesse for dem.
Yousef Assidiq: Oppdatering: Jeg har fått masse positiv respons fra SIAN og flere som har sagt de ønsker å delta uansett hva Arne Tumyr og ledelsen i organisasjonen bestemmer seg for. Utrolig deilig å se at viljen for dialog er like stor også hos medlemmene av SIAN som den er hos oss. Dette kommer til å bli knall!
Siste oppdatering: Arne Tumyr og SIAN har akseptert invitasjonen. Det kommer til å bli dialog i Minhaj-ul-moskeen når de er ferdig med arrangementet sitt på Furuset.
Sluttbemerkninger fra SIAN
Det gjenstår å se om invitasjonen, etter at Minhaj-ul-muslimene har fått tenkt seg om, blir opprettholdt, eller om den trekkes tilbake. Denne grupperingen innen islam gir seg ut for å være moderat. Angivelig bygger man på fred, kjærlighet og harmoni – men like fullt er Minhaj-ul-muslimene «gode muslimer» som følger Muhammed i tykt og tynt. Det gjenstår å se om sianister i moskeen innebærer at «dialogen» blir i heftigste laget – eller i verste fall: Sianistene blir kastet ut av moskeen!